1. Avgust – Svetski dan borbe protiv raka pluća

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i najčešća maligna bolest kod muškaraca, posle karcinoma prostate. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća a broj obolelih raste svake godine. Samo u periodu od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen značajan porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto. Od raka pluća u proseku godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a umre 4.600 osoba.

Iz tih razloga, Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju „Živi život punim plućima“ koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike najučestalijeg raka današnjice u Srbiji i svetu – karcinoma pluća.

O razlozima pokretanja kampanje donedavna predsednica Respiratornog udruženja Srbije Prof. dr Dragana Jovanović, kaže: – “Želimo da kao struka pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu (vladine institucije, nevladin sektor, zdravstvene radnike, pacijente i njihove porodice, medije i ugledne pojedince), kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji, ali i da istaknemo da samo prevencijom i ranim dijagnostikovanjem možemo smanjiti ovu sumornu statistiku. Pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja. Takođe želimo da pružimo podršku već obolelim pacijentima i ukažemo na načine poboljšanja kvaliteta života i lečenja obolelih od raka pluća.”

Govoreći o lečenju Prof. Jovanović napominje: – “Šanse za uspešno izlečenje su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani, a u poslednjih 15 godina situacija se drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije. Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora. Na taj način postiže se osnovni cilj u lečenju raka, a to je da se rak pretvori u hroničnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti. Ovi lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imunski sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunskog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imunski odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Imunoterapija je do sada našim pacijentima bila dostupna samo kroz učešće u kliničkim studijama, iako se već daje u većini evropskih zemalja. Nadamo se da će ova grupa lekova kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za građane Srbije.” – ističe Prof. Dr Dragana Jovanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *