Nacionalno Savetovalište za pacijente obolele od raka pluća „Poziv Podrške“

Rak pluća je najčešći i najsmrtonosniji malignitet, kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok na žalost svakodnevno 13 naših građana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

Tokom 2020. godine RFZO je stavio ciljane i imuno terapije na listu lekova i time je rešen glavni problem lečenja pacijenata u Srbiji. Međutim, svi drugi problemi su ostali. Kada član porodice oboli od raka pluća, celoj porodici se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje, operacije. U ovakvim situacijama, prava informacija je ono što pacijent i njegova porodica treba da dobiju.

Iz tog razloga, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“ i Klinika za pulmologiju KC Srbije, osnovali su Nacionalno savetovalište „Poziv Podrške“ za pacijente i članove njihovih porodica, sa ciljem da bolje informišu pacijente i pomognu da njihov put, od pojave prvih simptoma, preko brze i tačne dijagnostike, do primanja odgovarajuće terapije i lečenja, bude što kraći i jednostavniji.

 

Pacijenti će sa lekarima i medicinskim sestrama moći da razgovaraju utorkom i četvrtkom od 14 do 17 sati. Za ove potrebe obezbeđen je fiksni broj 011/3629 – 270, kao i mobilni broj 065/3629-270.

 

Takođe, sva pitanja i nedoumice, pacijenti ili članovi porodica, mogu poslati i na Viber 065/3629-270/Poziv podrške, kao i na mail pozivpodrške@punimplucima.rs

 

Skratimo vreme, od pojave prvih simptoma do početka lečenja i pretvorimo rak u hroničnu dugogodišnju bolest, poput drugih nemalignih bolesti.