EDUKATIVNA RADIONICA I DAN OTVORENIH VRATA KLINIKE ZA PULOMOLOGIJU KLINIČKOG CENTRA SRBIJE

Karcinom pluća je najčešći i najsmrtonosniji karcinom u svetu i u Srbiji. Podatak koji dodatno zabrinjava jeste da Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po incidenci karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli gotovo 6.000, a na žalost umre više od 4.600 osoba.  To praktično znači da prosečno svaki dan, kod 20 osoba se dijagnostikuje rak pluća, a na žalost svaki dan 12 osoba izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

U susret svetskom danu borbe protiv duvanskog dima, Udruženje pacijenata za borbu protiv raka pluća „Punim Plućima“ i Klinika za pulmologiju KC Srbije, organizovali su po prvi put, edukativnu radionicu za medije i „dan otvorenih vrata Klinike za pulmologiju“ kako bi zajednički podigli svest o štetnosti duvanskog dima koji je glavni uzročnik karcinoma pluća, upoznali javnost sa radom najvećeg referentnog centra u Srbiji za lečenje karcinoma pluća, kao i savremenim metodama dijagnostike i lečenja koji se primenjuju na Klinici.

Na edukativnoj radionici govorili su eminentni stručnjaci Klinike za pulmologiju, direktorka klinike prof. dr Violeta Vučinić Mihailović, načelnica Dnevne bolnice prim.dr Natalija Samardžić, vodeći bronholog Klinike ass. dr Spasoje Popević, kao i predstavnice Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima”, Svetlana Samardžić i Ljubica Gašić.

Govoreći o radu Klinike i lečenju obolelih, prof. dr Violeta Vučinić Mihailović kaže – “Klinika za pulmologiju Kliničkog centra Srbije predstavlja glavni referentni centar u Srbiji za dijagnostiku i lečenje obolelih od karcinoma pluća. Samo u toku prošle godine, otkrili smo 1600 novih slučajeva karcinoma pluća i lečili 3500 pacijenata, što je gotovo 60 odsto svih obolelih od karcinoma pluća u Srbiji. Na žalost, mnogi su izgubili bitku sa ovom bolešću. Porast broja novodijagnostikovanih se ogleda i u podacima da se u Dnevnoj bolnici svakog meseca zbrine više od 1000 ljudi, a na stacionaru Klinike godišnje hospitalizujemo više od 2000 bolesnika sa ovom dijagnozom. Kapaciteti Klinike, uključujući i odeljenje Dnevne bolnice, su podignuti do maksimuma iz razloga porasta incidence oboljevanja, kao i potrebe brže i kvalitetnije dijagnostike kojom identifikujemo veći broj pacijenata sa ciljem sprovodjenja pravovremenog lečenja.” –  ističe direktorka Klinike za pulmologiju Prof. dr Violeta Vučinić Mihailović.

Kada je u pitanju lečenje pacijenata sa karcinomom pluća, Prim. dr Natalija Samardžić, načelnica Dnevne bolnice, kaže – “Šanse za uspešno izlečenje su decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi, i koji su operisani, ali se poslednjih 15 godina situacija značajno menja pojavom personalizovane, molekularne-biološke terapije i najnovije, imunološke terapije. Klinika, kao vrhunska naučno-zdravstvena ustanova, ima iskustva u lečenju molekularnom terapijom od 2011., od kada se lekovi primenjuju prema smernicama Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), a sa imunoterapijom najviše preko donacija i kliničkih studijaTrenutno iz donacije lečimo 25 pacijenata najnovijom imunoterapijom i rezultati su ohrabrujući. Terapija se uključuje pacijentima kod kojih se utvrdi postojanje biomarkera kao pokazatelja najveće verovatnoće da će pacijent reagovati na terapiju. Terapijski odgovori, potpuno ili delimično povlačenje tumora, kod mnogih pacijenata su dugotrajni. Na taj način karcinom pluća, postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest.

Dijagnostika karcinoma bronha se uglavnom zasniva na bronhoskopiji, izjavljuje ass. dr Spasoje Popević, interventni pulmolog.

To je minimalno invazivna, bezbedna dijagnostička i terapijska metoda kojom se sagledava unutrašnjost disajnih puteva i uzima uzorak tkiva za pregled U Odeljenju bronhoskopije Klinike za pulmologiju godišnje se uradi preko 3400 bronhoskopija, uglavnom pod sumnjom na tumore pluća, po čemu spadamo u vodeće centre na ovim prostorima. Klinika raspolaže najsavremenijom opremom za dijagnostiku, što uključuje I endobronhijalni ultrazvuk (EBUS) kojim se precizno može utvrditi stepen proširenosti tumora u grudnom košu, kako bi se donela odluka o optimalnom lečenju. Osim dijagnostičke bronhoskopije u Klinici se obavljaju I tzv interventne pulmološke terapijske procedure (rigidna bronhoskopija, laser, argon plazma koagulacija, krioterapija i plasiranje stentova) kojima se uklanja ili smanjuje tumor koji zatvara veliki disajni put (dušnik ili glavne bronhije), što značajno poboljšava kvalitet života naših bolesnika i daje neophodno vreme za primenu drugih terapijskih pristupa.

Ispred udruženja obolelih od raka pluća “Punim Plućima” obratila se Svetlana Samardžić predsednica udruženja – “Lečenje karcinoma pluća je dugotrajno i teško, cela porodica se uključuje, svakodnevni odlasci na kliniku, konzilijume, na terapije, ponovne dijagnostičke pretrage i mnogo toga, je veoma iscrpljujuće, Klinika nam postaje druga kuća, a lekari i zdravstveno osoblje, silom životnih prilika, nam postaju prijatelji, drugovi, sapatnici. Zbog svega toga želim da u ime udruženja, svih pacijenata i članova njihovih porodica izrazim zahvalnost za sve što čine za pacijente i što su uvek tu za nas“.

Svetlana Samardžić napominje da su lekari koji rade na Klinici vrhunski stručnjaci, posvećeni pacijentima i da doktori imaju znanja i njihov nivo stručnosti je na nivou kolega u razvijenim zemljama.   “Ohrabruju nas uveravanja koja smo dobili od direktorke RFZO, da su lekovi za onkološke bolesti i u okviru njih terapije za najčešći i najsmrtonosniji kancer – karcinompluća, prioritet  za RFZO. To nam daje nadu da, zajedno sa predstavnicima zdravstvenih institucija, tokom 2018., možemo napraviti pomak kada je u pitanju stavljanje savremenih terapija za karcinom pluća na pozitivnu listu” – napominje predsednica udruženja obolelih od rakpluća.

Ljubici Gašić iz Beograda, dijagnostikovali su rak pluća, u 65. godini – „Kod lekara sam otišla samo da podignem lekove za srce. Iskoristila sam to i požalila sam se na malaksalost, koju sam osećala par dana ranije. Nakon prvog slušanja pluća, doktorki se nije dopalo šta čuje, zbog čega me je poslala kod specijaliste. Odlazim kod pulmologa, sa mislima i pitanjem šta ću ja ovde. Međutim, snimak je pokazao da imam rak pluća, koji nije mogao da se operiše. Ipak, dobijam mogućnost da se uključim u program lečenja imunoterapijom. To mi je dalo snage da se i dalje borim. Već nakon prve imunoterapije, karcinom je počeo da se smanjuje. Dobila sam još više snage da ga pobedim. Završila sam sa ciklusom imunoterapije, zračnom terapijom i sad čekam nalaze. Priključila sam se udruženju jer je moja želja da svi oboleli od raka pluća u Srbiji imaju priliku da se leče kao i ja.“ – zaključuje Ljubica Gašić

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *